Secondary school in Alcudia

 

Client: IBISEC Govern de les Illes Balears
Location: C/ Bisbe Pont. Port d’Alcudia, Mallorca
Area: 3.512 m²
Project: 2005

Architects: Joan Riera Jaume i Miquel Àngel Lacomba Seguí
 

The building design comprised a main teaching block, parallel to the street which provides access to the school, with an excellent south-east orientation, and a second building for the gymnasium which is located at a lower level in order to adapt to the terrain. The two buildings are set back from the streets, and form a distinguishing feature of this newly developed district. The teaching block is organised around the main entrance which, due to the fact the street is slightly sloping, is located on the first floor of the block, thereby minimising the need for staircases. The whole building has been designed to take maximum advantage of passive solar energy: a compact building shape to maximise solar heat, a full southeast orientation, and brise soleil sun shading systems which prevent the sun from entering in summer but allow it to enter in winter.

There are far fewer openings in the north façade, and beside it there is a plantation of deciduous trees which provide protection from the sun from the northeast. The gymnasium and another plantation of trees protect the exterior spaces from the north wind.