Plaza Sant Francesc Xavier


Promotor: Ajuntament de Palma
Situació: Plaza Sant Francesc Xavier, Palma de Mallorca
Àrea: 3.154 m²
Projecte: 2008
Final d’obra: 2010
Arquitectes: Miquel Lacomba i Federico Climent

Seleccionat per a la fase final dels Premis d'Arquitectura de Mallorca 2007-2010, COAIB

Al barri de la Soledat Nord, amb dèficit d'espais públics, neix la proposta que cerca la dignificació d'un àmbit urbà malmès, pavimentant el carrer d'on s'accedeix a l'escola veïna i la resta de carrers al voltant de la plaça, aconseguint una sensació de nitidesa i amplitud d'espai. S'eliminen així les barreres existents entre les façanes de la plaça i l'espai públic, permetent que diversos usos puguin participar d'aquest nou espai amb activitats a l'aire lliure. L'espai principal és de forma trapezoïdal, amb una suau pendent orientada cap al sud, on l'edifici de l'escola de començament del segle XX i amb alt valor arquitectònic, constitueix una referència a la zona.
 

Referent a l'arbrat, a la zona corresponent del carrer Regal, s'emfatitza un eix amb una filera de lledoners, ordenant d'aquesta manera la disposició de l'enllumenat i dels bancs de fusta.

Es conserven íntegrament els arbres existents, especialment a l'àrea de jocs infantil on conflueixen els arbres existents amb els nous lledoners, xiprers i ullastres.